Daging Kambing Baik Untuk Penyakit Jantung
Daging Kambing
Entah mengapa ramai kalangan kita menentukan untuk menolak menu daging kambing yang sering dipersalahkan sebagai penyebab problem kolestrol dan darah tinggi yang kemudian membawa kepada penyakit jantung.
Sedangkan pada masa kini, kambing merangkumi 63 peratus daging yang dimakan di seluruh dunia, termasuk menjadi sumber protein utama di banyak negara Arab dan Afrika Utara, selain penting di rantau Asia Tenggara, kepulauan Caribbean dan daerah tropika yang lain.
Di Barat pula, daging kambing makin menerima publisiti meluas sebagai sumber protein yang lebih menyihatkan berbanding daging lembu, malah terdapat kajian yang menyatakan ia lebih sesuai untuk dimakan oleh penghidap problem berkaitan jantung.
Kumpulan penyelidik dari Sistem Kerjasama Pendidikan Lanjutan Alabama (Alabama Cooperative Extension System-ACES) yang terdiri daripada Universiti Alabama dan Universiti Auburn misalnya, turut mengadakan kegiatan pendidikan awam yang mempromosi daging kambing sebagai kuliner yang lebih sihat.
KOMPOSISI KHASIAT
Kajian ACES berkenaan khasiat daging kambing matang berbanding lembu, kambing muda, bebiri, khinzir dan ayam mendapati bahawa daging yang dihasilkan oleh kambing ialah lebih pejal dan mengandungi komposisi khasiat yang lebih baik.
Kesimpulan utama yang mereka dapati ialah kambing mengandungi paras kolestrol dan lemak tepu yang jauh lebih rendah berbanding daging lain, menimbulkan ia sebagai pilihan kuliner alternatif daging merah terbaik.
Dengan memakai cuilan daging seberat tiga auns atau 85 gram, didapati kambing hanya memiliki 2.6 gram kandungan lemak berbanding lembu yang memiliki 7.9 gram lemak, kambing muda (lamb) (8.1 gram), khinzir (8.2 gram) dan ayam (6.3 gram).
Melihat dari segi kalori pula, kambing memiliki 122 kalori (kal), berbanding lembu (179 kal), kambing muda (175 kal), khinzir (180 kal) dan ayam (162 kal).
Selain itu, kandungan lemak tidak tepu kambing jauh lebih tinggi berbanding daging jenis lain, ini ialah baik untuk pemakanan insan memandangkan lemak tak tepu membantu merendahkan risiko penyakit jantung dan strok.
Kebaikan lain yang menimbulkan daging kambing sebagai sumber protein ideal ialah ia mengandungi semua jenis asid amino yang diharapkan badan serta kandungan zat besi yang tinggi dan bisa membantu penghidap anemia.
Baca Juga:
BAIK UNTUK JANTUNG
Kajian klinikal oleh Universiti Harvard pula, mengesahkan bahawa lemak tepu ialah lemak tidak sihat yang meningkatkan risiko pelbagai penyakit kardiovaskular, sedangkan lemak tidak tepu cantik untuk membantu membaiki paras kolestrol, melegakan keradangan, menstabilkan rentak jantung dan banyak lagi kebaikan yang lain.
Mereka turut mendapati bahawa lemak tepu mengakibatkan paras kolestrol tidak baik meningkat dalam darah sedangkan lemak tidak tepu pula membantu mengurangkan keburukan itu dengan menaikkan paras kolestrol baik.
Keburukan utama kolestrol tidak baik dalam darah ialah kemampuannya untuk menempel di dinding salur arteri dan mengakibatkan plak yang menimbulkan ruang salur darah sempit atau tersekat, yang seterusnya mengakibatkan serangan jantung atau strok.
Lantas inovasi itu mengukuhkan lagi dogma ACES bahawa daging kambing membantu mengurangkan paras kolestrol dalam darah, mengurangkan risiko atherosklerosis dan penyakit jantung menjadikannya sesuai dimasukkan ke dalam diet jantung sihat.
Sebagai galakan pemakanan daging kambing, ACES turut menggaris dua peraturan asas menyediakan kuliner berasaskan kambing.
"Ini termasuk gunakan suhu rendah kerana suhu yang terlalu panas akan mengakibatkan daging kambing cepat liat, peraturan kedua pula ialah memasak daging di dalam kelembapan menyerupai peraman (marinade) berair sebelum dimasak ataupun kuliner berkuah menyerupai kari atau stew,"
Smoga bermanfaat bagi pembaca.... Trims....
0 Response to "Daging Kambing Baik Untuk Penyakit Jantung"
Post a Comment